6 Ağustos 2016 Cumartesi

HAC İBADETİ

     

HAC

şartlarını taşıyan her Müslüman, ömründe en az bir defa bu ibadeti yerine getirmesi fardır.
Hac, bir şeyi kastetmek, yönelmek, ziyaret etmek anlamlarına gelir.


FARZLARI:
Haccın farzları üçtür. Biri yapılmazsa hac sahih olmaz.

1- Haccı ihramlı yapmaktır.

2- 
Vakfeye durmak.
(Arefe günü, Arafat’ın, Vadi-yi Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durulur.)

3- 
Kâbe-i Muazzamayı Tavaf-ı Ziyaret etmektir.

Tavaf, Mescid-i Haram içinde Kâbe-i Muazzama etrafında dönmek demektir. Dördü farz, üçü vacip olmak üzere yedi kere dönülür. Zemzem kuyusunun ve Makam-ı İbrahim’in dışından dolaşarak da tavaf etmek caizdir.

 Kadına dokunmak ihtimalinden dolayı, Şafii’lerin Hanefi’yi veya Maliki’yi taklit etmesi lazım olur. Çünkü şafilerde kadın erkek teninin birbirine değmesi abdesti bozar.

 Tavafa niyet etmek de, ayrıca farzdır. Tavaf-ı ziyareti Arafat’tan sonra da yapmak da farzdır.

Hacla ilgili kavamlar şunlardır:
1. İhram
2. Mikat
3. Vakfe
4. Tavaf
5. Hacerü’l-Esved
6. Sa’y
7. Hervele
8. Müzdelife Vakfesi
9. Mina’da Şeytan Taşlamak
10. Hedy Kurbanı
11. Tıraş
İhram
Hac niyet edilerek ve ihrama girilerek başlar. İhram, haccın dışında helal olan bazı  ve davranışların hac sırasında yasak olmasıdır. Hacılar bu yasaklara ihram elbisesi adı verilen özel bir giysiyi giyerek başlar. İhram elbisesi en son “Mikat yerleri” adı verilen bölgelerden geçmeden giyilmiş olmalıdır. Erkekler için iki parçalı bir elbise, hanımlar için örtünmeye uygun sade bir elbisedir. Hacıların hep birlikte söyledikleri “Telbiye” ihramla başlar.
Mikat
İhrama girme yeri ve zamanı demektir. Mekke çevresinde, çeşitli bölge ve ülkelerden hacca gelenlerin ihrama girecekleri özel yerleri ifade eder. Bir kimsenin, hac veya umre için mikatları ihramsız geçmesi caiz olmaz. Ancak mikat yerinden önce ihrama girilebilir. Mekke’de oturanların hac için ihrama girme yeri yine Mekke’dir.
Vakfe
Durmak, beklemek demektir. Kurban Bayramı’nın arefe günü, öğle vaktinde Kurban Bayramı’nın birinci günü şafak sökünceye kadar Arafat Dağı’nda kısa bir süre de olsa durmaktır. Vakfe farzdır.
Tavaf
Sözlükte ziyaret etmek, bir şeyin etrafını dolaşmak anlamlarına gelir. Kabe’nin etrafında bir kez dolaşmaya “şavt” denir. Kabe’yi yedi defa dolaşmakla bir tavaf tamamlanmış olur. Tavaf haccın farzlarındandır.
Üç çeşit tavaf vardır:
1. Kudüm Tavafı: Mekke’ye yeni girenlerin yaptıkları tavaftır. Bu tavafı yapmak sünnettir.
2. Ziyaret Tavafı: Haccın farzı olan tavaftır. Bayramın ilk üç gününden birinde yapılabilir. Bu tavaf olmadan hac tamamlanmış olmaz.
3. Veda Tavafı: Mina’dan Mekke’ye inildiğinde yapılan vacip tavaftır.
Tavafa, Kabe’nin Haceru’l-Esved köşesinden, Kabe sola alınarak başlanır. Her şavt başında Hacerü’l-Esved selamlanır.
Hacerü’l-Esved

Siyah taş demektir. Kabe’nin doğu köşesinde bulunur. İbrahim ve İsmail (a.s.) tarafından Kabe inşa edilirken Ebu Kubeys Dağı’ndan getirilmiştir. Kabe’nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur. Peygamberimiz tarafından değer verildiği için biz Müslümanlar tarafından da değerli kabul edilir.
Sa'y
Safa ile Merve tepeleri arasındaki hızlı yürüyüşün adıdır. Hanefilere göre vaciptir. Haccın vaciplerini terk etmek, ceza kurbanı gerektirir. Hanefilerin dışındakilerde rukündür. Sa’y, Safa’dan başlanıp Merve’de bitirilir. Her gidiş bir şavttır. Dört gidiş, üç dönüş olmak üzere yedi şavttan oluşur. Tavaftan sonra yapılması gerekir.
Hervele
Safa-Merve arasında yeşil ışıklar arasında erkeklerin, hızlı bir şekilde yürümeleridir. Bunun yapılması sünnettir.
Müzdelife vakfesi
Arafat vakfesinin ardından, akşamleyin şafağın sökmesiyle güneşin doğması arasında Müzdelife denilen yerde bir an bile olsa bulunmak Hanefilere göre vaciptir.
Mina’da şeytan taşlamak
Mina’da üç ayrı yerdeki küçük, orta, büyük (Akabe) cemre adı verilen taş yığınlarına bayram günlerinde; “Bismillahi Allahü ekber.” denilerek taş atılır. Bayramın ilk günü yalnız Akabe cemresine yedi taş atılırken, ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerde her bir cemreye yedişerden yirmi bir taş atılır. Böylece atılan toplam taş sayısı yetmiştir.
Hedy kurbanı
Taşları attıktan sonra Temettü ve Kıran haccı yapanların kesmeleri vacip olan kurbandır.
Tıraş
Bunlardan sonra Mekke hareminde ve bayramın ilk üç gününden birinde saçların tıraş edilmesi veya kısaltılması vaciptir. Saçların tıraş edilmesi ile ihramdan çıkılır. Müslüman kişi bu şekilde haccını tamamlamış olur.
Ziyaret tavafından sonra ise artık bütün yasaklar kalkmış olur.
Umre
Kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ile ilgili diğer bir ibadet ise umredir. Belli bir vakti olmaksızın kişinin ihrama girerek tavaf ve sa’y yapması, sonrasında tıraş olup ihramdan çıkmasıdır.
Ömürde bir kez umre yapmak sünnettir.
Umre hac zamanının dışında yapılabileceği gibi hac zamanı da yapılabilir. Hatta Hz. Peygamber tarafından hac ile birlikte yapılması özel olarak vurgulanmıştır.
Hz. Muhammed, bu konuda şöyle buyurur: “Hacla umreyi birlikte yapın. Çünkü bunlar, tıpkı körüğün demirdeki pisliği temizlemesi gibi günahı temizler.
Haccın farz olmasının şartları nelerdir?
Hac ibadeti İslam’ın beş temel esasından biridir. Hem mali, hem de bedeni bir ibadettir. İmkanı olan ve şartlarını taşıyan her Müslüman, ömründe en az bir defa bu ibadeti yerine getirmekle yükümlüdür.
Hac hem mal hem de bedenle yapılan bir ibadet olduğundan, kişinin bu ibadetle yükümlü olması için belli şartlar vardır. Hac hem zenginlik açısından hem de bedenen bazı şartları taşıyan Müslümanlar üzerine farzdır.
Haccın farz olması için şunlar şarttır:
1. Müslüman olmak,
2. Ergenlik çağında ve akıl sağlığı yerinde olmak,
3. Hür olmak,
4. Sağlık açısından hac yapmaya elverişli olmak,
5. Gerekli maddi güce sahip olmak: Bunun anlamı İslam dini açısından zengin olmaktır. Bu şartın içinde ayrıca hac süresince ailesinin temel giderlerini karşılayabilme gücü de yer alır.
6. Hacca gidilecek yolların güvenli olması. Hac esnasında bulaşıcı hastalık, terör gibi güvenliği tehdit edecek herhangi bir durum bulunmamalıdır.
Temel hadis
“Hacla umreyi birlikte yapın. Çünkü bunlar, tıpkı körüğün demirdeki pisliği temizlemesi gibi günahı temizler."
Hac çeşitleri nelerdir?
Hac ibadeti İslam’ın beş temel esasından biridir. Hem mali, hem de bedeni bir ibadettir. İmkanı olan ve şartlarını taşıyan her Müslüman, ömründe en az bir defa bu ibadeti yerine getirmekle yükümlüdür.
Hac, bir şeyi kastetmek, yönelmek, ziyaret etmek anlamlarına gelir. İbadet kastıyla Arafat’ta belli bir süre durmak ve Kabe’yi tavaf etmekten ibarettir.
Hac ibadetininde çeşitleri bulunmaktadır.
Hac çeşitleri şunlardır:
1. İfrad Haccı
2. Temettü Haccı
3. Kıran Haccı
İfrad haccı
İhrama girerken yalnız hac yapmaya niyet edilirse bu, ifrad haccı olmuş olur. Bunda umre yoktur. Mekkeliler bu haccı yapar.
Temettü haccı
Önce umre için ihrama girip umreden sonra aynı mevsimde hac için yeniden ihrama girmekle yapılır. Yani ayrı ihramlarla hem umre, hem de hac yapılmış olur. Ülkemizden ve dışarıdan Mekke’ye giden hacıların çoğunlukla yaptığı hac çeşidi budur.
Kıran haccı
Umreden sonra, ihramdan çıkmayıp aynı ihramla bir de hac yapılırsa kıran haccı gerçekleşmiş olur.

Hac, Kurban Bayramı’nın arife günü ile bayramın ilk üç günü içinde yerine getirilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder